Altijd als de bandleider in zijn koffertje rommelt en tussen stapels kopietjes een complete set van een nieuw nummer te voorschijn probeert te toveren, is het spannend. Wat zal het zijn: een classic, een popsong, een latin, een funky nummer? Er komen vragen in je op: ken ik het, is het moeilijk te spelen, welke partij krijg ik dit keer toegespeeld, zijn er solo’s en – vooral – zal ik het leuk vinden? En elke keer word ik weer verrast. Het bijzondere van onze bigband is de grote verscheidenheid van mensen. Jong en oud, rustig en beweeglijk, dominant en onzichtbaar. En ieder van ons heeft zijn voorkeur voor de te spelen nummers. Je kan bijna voorspellen wie een bepaald nummer superleuk zullen vinden en wie niet. In mijn werkzame leven heb ik mij bezig gehouden met enneagrammen. Dat is een typologie, één van de vele modellen, waarmee getracht wordt verschillende menstypes te herkennen. Nu nog kijk ik regelmatig om mij heen – het is een tic - en probeer het gedrag te verklaren en te voorspellen op grond van die typebeschrijving. Soms klopt het. Vaak niet.
Even terug naar de enneagrammen. Allereerst moet ik je uitleggen welke types er zijn. Als je straks op de opsomming van de types klikt, vind je de uitleg daarover. Heel interessante lees- en luisterstof. Bedenk je wel 2 dingen: 1. ieder mens heeft elke eigenschap in zich. De ene is alleen meer overheersend dan de andere en 2. Het ene type is niet beter of slechter dan het andere. Ze zijn gelijkwaardig en allemaal nuttig (en soms onhandig) in verschillende situaties.
Veel mensen vinden dit maar een vaag gedoe. Iets voor hippies en spiritualisten. En misschien hebben ze gelijk. Toch is het opvallend hoe goed je de medemens kunt “catalogiseren” aan de hand van een typologie als het Enneagram. En dat is ook het gevaar: ieder mens is uniek en heeft alle types in zich. Hij heeft alleen voorkeurgedrag, dat in zijn vroegste jeugd hem de grootste veiligheid en het meeste profijt opleverde. En als bepaald gedrag goed werkt, waarom zou je het dan veranderen? Het was dan ook niet onverwacht, dat na een chaotische gedachtenwisseling tussen blazers en dirigent de ritmegroep vertwijfeld riep: waar gààt dit over. Hij weet het nòg niet...
Dick