BigBand Coevorden
  • Volgend optreden
  • Home
  • De Bigband
    • Huidige bezetting
    • Ontstaan
    • Waar en wanneer?
  • Mag ik meedoen?
  • Vacatures
  • Contact
  • Bandleden Only

Aflevering 6, jrg. 4

21/10/2012

 
Foto
Long time ago…                                                                                                      

                                                                     Noord-Sleen 13-10-12

Beste Johan,

Sorry, dat ik wat traag reageer op je laatste brief. We hebben het ook zo druk in het begin van het verenigingsjaar, jij en ik. Natuurlijk is er wel een verschil. Jij bent druk met werken, ik ben druk met vakantie vieren. Ergens in het zuiden des lands en op een plek, waar 3G en Wifi nog niet beschikbaar zijn. Dat is balen. Er moeten nog midibestanden gemaakt en ge-upload worden voor de kerstuitvoering en de website van de bigband moet nog geschoond worden. En ik had me voorgenomen een wervende tekst te schrijven om mensen uit te nodigen vooral nu al kaarten te kopen voor onze uitvoering samen met de Ierse groep Porterhouse in het Hofpoorttheater. De voorraad slinkt al snel en waarschijnlijk zullen aan de zaal nog maar weinig kaarten beschikbaar zijn. Maar ik heb dat allemaal niet kunnen doen. Ik heb nooit kunnen vermoeden, dat een mens zo afhankelijk kan worden van een internetverbinding! Gedurende deze week heb ik mij vaak af zitten vragen, hoe we dat dan vroeger deden? Had ik nou internet gehad, dan had ik dat even opgezocht. Wikipedia is er goed voor! Maar dat kon dus niet. Dus heel ouderwets, liggend in mijn luxe terrasmeubilair (zo stond het in de folder…) en in het najaarszonnetje heb ik mijn geheugen moeten gebruiken. Nu is dat wel een getraind geheugen (grapje). Daar helpen allerlei hulpprogrammaatjes op het www mij bij. Maar toch…

Ik herinner me vakanties in de jaren 50, waar de bagage een week van te voren in een supergrote hutkoffer met van Gend & Loos naar het vakantiehuisje werd gebracht. Een dag of twee voor ons vertrek brachten wij de fietsen naar het station. Die kregen dan een geel plaatje achterop, waar de bestemming op werd vermeld. Wij reisden met de trein naar het station dat het dichts bij de vakantiebestemming was, hoopten, dat onze fietsen waren gearriveerd (soms wel, soms niet, De NS had toen al moeite met de logistiek) en fietsten vervolgens de laatste 20 km met volgepropte canvas zijtassen (geen plastic!) naar ons vakantiehuisje, hopende dat het niet zou tegenvallen, want folders van die oorden waren er nog niet. Soms zie ik nog wel eens een foto uit die tijd. Ondergetekende met broers en zuster, allemaal in de zelfde zelfgebreide truien met horizontale banen, die – naar ik later begreep – het makkelijkst waren te breien. 


Foto
En wat deden we daar dan? Bomen klimmen, kuilen graven, wandelen en fietsen, wat met een bal spelen (waarschijnlijk van kinderen uit het huisje naast ons, want wij hadden geen bal bij ons. Nou ja, een plastic balletje ter grootte van een fors uitgevallen tennisbal. Die kon nog wel mee).
En lezen. We lazen veel. Nee, fout, geen strips! Hoewel, we waren geabonneerd op Donald Duck en die ging wel mee. Als boek las ik de serie van Karl May (Old Shatterhand en Winnetou) en Arendsoog. En ook de avonturen van De Vijf werden door mij gespeld, naast de boeken van Bob Everts. Wie kent ze nog? Jij? Muziek werd er niet gemaakt. Mijn moeder speelde goed piano, maar dat deed ze alleen thuis op een oude – dus valse – Franse – dat is dubbelop – piano. Ze speelde dan geen klassieke muziek, maar vooral liedjes, die toen al “evergreens” werden genoemd. Maar op vakantie ging de piano niet mee en keyboards bestonden nog niet. Ik had wel een klarinet. Maar vakantie is vakantie. Eindelijk hoefde ik niet bang te zijn dat ik aan het einde van de week een nieuwe smoes moest verzinnen omdat ik mijn etudes niet kon spelen. Hoe heetten die boeken ook al weer: Robert Kietzer? Vreselijk. We speelden ’s avonds bordspelletjes: trictrac, mensch erger je niet, ganzebord en  dammen. Van kaarten bouwden we alleen torens, die bij het minste of geringste zuchtje wind in elkaar vielen. Later leerde ik Canasta van mijn grootmoeder. Je hoort daar nooit meer van. Speel jij dat spel? Ik hoor het wel. Nu ga ik de eerdergenoemde werkzaamheden maar eens oppakken. Ik zet er een lekker muziekje bij op (o.a. “my funny Valentine”, dat ken je natuurlijk) en dan gaat het vlot,

Hartelijke groet,

Dick


Aflevering 5 jrg. 4

15/10/2012

 
Foto
Beste Dick,

Afgelopen weekend mocht ik meedoen met Sw!ng-!nn 2012. Het was een dag waarbij ongeveer 80 muzikanten uit Drenthe en ver daarbuiten samen kwamen in Beilen om lichte muziek (swing) te spelen in Beilen. We hebben de hele dag gerepeteerd aan drie stukken van Henri Gerrits, Joan Reinders en Jan Wessels. ’s Avonds deden we mee aan het concert waar ook Broken Brass Ensemble en Martijje aan meededen. De jongens van Broken Brass speelden muziek a la Youngblood Brass Band. Funky, rocky, jazzy en vooral met heeeeeel veel energie. Martijje zingt Drezz (Drents en Jazz) en ze werd zaterdag begeleid door een geweldige gitarist: Rob Tamboer. Rob had een van zijn snaren vervangen door een bassnaar. Daardoor kreeg hij een heel mooi vol geluid (inclusief basloopjes). Wat mij betreft een zeer inspirerende dag.

Martijje was trouwens iets meer brunette en iets meer zwanger dan op de foto.

Joan Reinders had een modaal stuk gemaakt. Het was een soort sfeerbeeld van een moment dat hij op een workshop in Duitsland was. Improviseren daarop leek me best lastig. Die kerktoonladders heb ik wel ooit geleerd, maar om daar zo even op te improviseren… Het nummer van Jan Wessels was een cha cha. Zuid-Amerikaanse ritmes en bijbehorende energie. Geweldige trompettist en docent trouwens, die Jan. Maar daarover later meer. Henri had een swing geschreven met als titel Op de hei, maar dan in het Engels. Op dat stuk mocht ik een improvisatie doen.

Dus dan speel je het stuk voor de tweede keer en ga je improviseren. Nou, daar kwam dus niets van terecht. Terwijl het best een eenvoudig schema was. De tweede keer ging het al wel iets beter, maar ik was er nog lang niet tevreden over. Uiteindelijk was ik over de improvisatie tijdens het concert het meest tevreden. Het was dus niet zoals jij zegt het rustig aan maat voor maat ontwikkelen, maar meer het incorporeren van de muziek. Daardoor hoef je niet meer de maten te tellen en de akkoorden te bekijken. Een soort uit het hoofd leren van de begeleiding, zodat je de melodieën kan aanpassen.

Hoe het precies werkt weet ik niet, maar voor mij komt het erop neer dat ik het nummer een paar keer goed moet beluisteren voordat ik een improvisatie van betekenis kan neerzetten.

Waar ik nog wel eens mee bezig ben is verschillende loopjes in verschillende toonsoorten proberen. Gewoon kleine stukjes. Die speel je dan zo vaak door dat je ze op elk willekeurig moment kunt reproduceren. Jan Wessels zei zaterdag ook nog tegen me dat nog wat leuke licks voor me had. Dat was nadat hij me vertelde hoe ik met compressie, lipspanning en ademsteun moest omgaan. En hij liet me dat met allerlei voorbeelden horen. Wat kan die man spelen! En wat leer je veel van zo iemand. En dat in maar een paar minuten. Heel inspirerend.

Vorige week was ik voor mijn werk in het buitenland, maar deze week mag ik gelukkig weer repeteren met Bigband Coevorden en ook Bigband Emmen. In Emmen wordt er dan weer eens andere muziek gespeeld. Net zoals jij doet met The Blue Goose Revivalband. Alleen andere muziek natuurlijk, zoals Demasiado Corazon. En donderdag aanstaande speel ik mee met Dirty Boulevard. Ze hadden een optreden maar de trompettist had afgezegd. Nu mag ik zomaar in het Euroborg stadion spelen. In de parkeergarage weliswaar, maar toch, een echt stadion-optreden ;-)

Het is onderhand zo leuk, al die muziek. Ik zou er best meer tijd aan willen besteden. Helaas moet ik ook af en toe werken.

Groet,

Johan



    Foto
    Picture
    Foto

    RSS-feed

    Archives

    Januari 2013
    December 2012
    November 2012
    Oktober 2012
    September 2012
    Juli 2012
    Juni 2012
    Mei 2012
    April 2012
    Maart 2012
    Februari 2012
    Januari 2012
    December 2011
    November 2011
    Oktober 2011
    September 2011
    Juni 2011
    Mei 2011
    April 2011
    Maart 2011
    Februari 2011
    Januari 2011
    December 2010
    November 2010
    Oktober 2010
    September 2010
    Augustus 2010
    Juni 2010
    Mei 2010
    April 2010
    Maart 2010
    Februari 2010
    Januari 2010
    December 2009
    November 2009
    Oktober 2009
    September 2009

Photos used under Creative Commons from DJ Buck, maartmeester