Lang geleden schreef ik er al eens over. En onlangs, gewoon bij een visite[1] en op zo’n moment, dat je niet meer weet wat voor algemeenheden en oppervlakkigheden je nog kunt uitwisselen, kwam het hoge woord er uit: “Ik dacht dat ik een 8 was, maar het blijkt dat ik meer van een 3 heb.” Het gezelschap zweeg abrupt: “een 3?” Na een korte stilte, waarin een ieder de onthutsende informatie verwerkte, spraken we geanimeerd over de kwaliteiten van onszelf – in typologische zin – en over de toepasbaarheid van enneagrammen in de werksituatie.
In dat soort gesprekken voel ik mij wel thuis. Het lijkt allemaal vaag en spiritueel, wollig en filosofisch, maar in werkelijkheid gaat het over rubriceren van karaktertypen en het plaatsen van mensen in hokjes. Daarbij moet je je wel realiseren,dat het geen gesloten hokjes zijn. Hun plaats geeft alleen aan op welke wijze ze over het algemeen de wereld tegemoet treden. Nou, is dit vaag of niet? Begrijp je het nog? Na afloop heb ik mijn boeken weer eens opgezocht en kwam ik een exemplaar tegen, dat ging over de therapeutische toepasbaarheid van enneagrammen, geschreven door Willem Jan van de Wetering. Nu ken ik Willem Jan al een aantal decennia. En ik heb gezien,dat zijn boeken van exacte modellen, via emotionele blokkadetheorieën zijn aangeland in therapeutische filosofieën en handleidingen om een “bevrijd” mens te worden. En ja, na hoofdstuk 4 plaatste ik het boek weer terug in de kast (er zit tenslotte wel een mooie kaft om). Ik ben duidelijk blijven steken in de rationele toepassing van de typologie. En dat is heel leuk. Ik adviseer iedereen om eens zo’n basisboek door te bladeren en uit te vinden wat je zelf bent. Zelf ben ik in stressvolle omstandigheden een 9 en in de diepe rust van de vrijwillig werkloze een 5 (onderzoeker, waarnemer).
Dick
[1] Als je het Frans niet zo goed beheerst, bekijk de tekst en gebruik google translate om het te begrijpen: http://www.lyricstime.com/lynda-lemay-la-visite-lyrics.html