BigBand Coevorden
  • Volgend optreden
  • Home
  • De Bigband
    • Huidige bezetting
    • Ontstaan
    • Waar en wanneer?
  • Mag ik meedoen?
  • Vacatures
  • Contact
  • Bandleden Only

Aflevering 11, jrg. 4

13/12/2012

 
Foto
De kerstboom

Al ver voor Sinterklaas stonden ze er al: de kerstbomen. Omgezaagd in september, vervoerd in oktober, verkocht in november en uitgevallen net voor Kerst…

Een van de voordelen van het wonen in Drenthe is, dat je vers gerooide bomen kunt kopen of bomen-met-kluit, die de dag ervoor eruit gespit zijn.
  Onze boom komt in de laatste week voor kerst in huis en blijft dan staan tot 3 koningen, tenzij de uitval ervan zo hevig is, dat het uiterlijk niet meer in verhouding staat met het noodzakelijke opruimwerk. En elke keer vind ik het jammer als hij weer uit het interieur verdwijnt: de geur, de lichtjes, de knusheid…

Enfin, het is nog niet zo ver. De boom moet er eerst nog komen! Het voorwerk bestaat uit de Kerstmuziek. De radiozenders doen hun best om mij in de goede sfeer te brengen en alle tophits komen langs. Je loopt door het winkelcentrum, waar dan ook, en de kerstmuzak hitst je op om toch maar meer uit te gaan geven. Vanuit alle winkels knipogen talrijke ledlampjes mij uitnodigend toe: kom toch binnen.


Foto
Ook dat hoort bij Kerst: lichtjes. Niet iedereen doet dat even smaakvol overigens. Nu valt er over smaak te twisten, maar vanuit mijn kamer kijk ik recht op een roodverlichte boom. Dat wil zeggen: er is een boompje en dat is vol gehangen met fel brandende rode lichtjes. Overdag wordt de kracht van de leds gecompenseerd door daglicht, maar ’s avonds is het “effe teveel van het goede”. Ik doe de gordijnen dicht… En wat te denken van die tuinen,waar kabouters verlicht worden als zwaar radioactief afval en de herten en sleden daarachter omgeven worden door ritmisch knipperende en veelkleurige lampjes!

Foto
Volgende week repeteren we met de band. We moeten afspreken,dat ieder van ons een rode muts opzet, afgezet met wit bont, voorzien van flikkerende ledjes. En als voorbereiding op ons optreden in Duitsland spelen we ‘Oh Tannenbaum” met een solo van Rieneke op de bas op de strofe “Du grünst nicht nur zur Sommerzeit, Nein, auch im Winter, wenn es schneit.” Gerard zal het geheel met tranen in de ogen leiden. Alhoewel…

Er valt nog veel te repeteren: optredens halverwege januari en begin februari met veel nieuw repertoire vragen nog enige aandacht. We leggen de lat steeds een stukje hoger, merk ik en dat is erg leuk. Het moeilijkste dat we tegenkomen is “licht” spelen. Spelen, alsof het geen moeite kost. Fladderen over moeilijk latinpassages, fluisterend langs bluesy loopjes. Voor mij zelf is één van de kenmerken van swing, dat er noten zijn, die wel gespeeld worden, maar nauwelijks te horen zijn en alleen maar achteloos in het voorbijgaan worden aangeraakt: een nootje erboven, een voorslagje van onder, een triooltje rond de belangrijke noot. Oefenen, oefenen, oefenen dus.

En dan zie je, dat als je een willekeurig melodietje probeert te reproduceren op je instrument,je die versieringen al automatisch aanbrengt, zo als een zangeres adlips zingt en het zelf al niet meer doorheeft.
Ik ga het maar weer eens proberen. Band in a Box is gestart en “Have yourself a merry little Christmas (in Eb, want ik ben gemakzuchtig) staat voor. Maar eigenlijk past de tekst van “My two front teeth” beter bij het moderne kerstfeest


Dick


Aflevering 10, jrg. 4

6/12/2012

 
Foto
Er tussen in…

We zitten er weer tussenin. Ik bedoel tussen Sinterklaas en Kerst. Het is zo’n verloren periode, een interbellum, waarin je bijkomt van de zoetigheden van de Sint en je voorbereid op het familiegebeuren met Kerst. “Wat eten we?”, “wie komt bij wie en waar?” Je probeert conflicten te vermijden en het leuke van deze uitspraak is, dat ik hem niet hoef toe te lichten. Iedereen weet waarover ik het heb en kent zijn eigen knelpunten…

De kerstmuziek kan weer opgezet worden. Op 6 december ’s morgensom 0.15 uur zat ik in de auto op weg naar huis en luisterde ik naar Skyradio. Ik had alle tijd, want het sneeuwde als een gek en de snelheid van het verkeer was gedaald topt 60 km p/u op de grote weg. En ja hoor, Sinterklaasavond is voorbij en Sky gaat over op Kerstmuziek. Ik moet zeggen: heerlijk. Sinterklaasliedjes zijn echt kinderliedjes, zeker de traditionele exemplaren: “Zie ginds komt de stoomboot”, “Daar wordt aan de deur geklopt”, “zachtjes gaan de paardevoetjes…” Als je als volwassene gedwongen wordt om dit soort teksten mee te zingen, bekruipt mij altijd een gevoel van plaatsvervangende schaamte, zeker als er geen kleine kinderen in de nabijheid zijn! Ik ontkwam er dit jaar ook niet aan. “Dank u Sinterklaasje”, kwam schoorvoetend en in het meest lage register en zonder enige ademsteun mijn keelgat uit. Schichtig keek ik om mij heen (alleen maar blije gezichten). Eentje begon er bij te klappen. NEEEEE…

Dan de kerstmuziek. Gelukkig. Kerst is natuurlijk van oorsprong een christelijk feest en daarom hebben “echte” componisten zich aan Kerstmuziek gewaagd. Je kent alle klassiek repertoire, daarover wil ik het niet hebben. Iets minder oud, maar voor vele van ons toch voor hun verwekking, is de muziek uit het Interbellum, de tijd tussen WO I en WO II. Daar werd ook “klassieke” muziek gecomponeerd, die soms absoluut niet klassiek maar baanbrekend was (Schönberg) en soms wonderbaarlijk mooi en romantisch (Ravel). Toch wordt het Interbellum het meest in verband gebracht met de ontwikkeling van de Jazz. De dixieland, de Blues, de Ragtime en daarna de improvisaties. Het Interbellum was geen periode van geluk en voorspoed. Ook toen kende ze een crisis: de Beurskrach van1929. De jaren daar naar toe en de jaren daarna vormde een vruchtbare basis voor het ontstaan van nieuwe muziekvormen. Dat belooft wat voor de komende jaren, denk ik dan, want “onze” crisis is dieper dan die van 29 (maar wel eerder verwacht en beter (nou ja…) opgevangen).

Populaire Kerstmuziek van nu komt uit die tijd, zoals WhiteChristmas, I’ll be home for Christmas en Carol Bells, hoewel de meeste christmassongs net na WO II zijn gelanceerd. Er is een leuke site, waar alle teksten van Xmassongs én de daarbij behorende filmpjes te zien zijn. Stemmige achtergrond muziek om af te spelen,terwijl je aan het surfen bent…

En oh, ja! Bigbandmuziek is ook ontstaan in het Interbellum!

Dick 

    Foto
    Picture
    Foto

    RSS-feed

    Archives

    Januari 2013
    December 2012
    November 2012
    Oktober 2012
    September 2012
    Juli 2012
    Juni 2012
    Mei 2012
    April 2012
    Maart 2012
    Februari 2012
    Januari 2012
    December 2011
    November 2011
    Oktober 2011
    September 2011
    Juni 2011
    Mei 2011
    April 2011
    Maart 2011
    Februari 2011
    Januari 2011
    December 2010
    November 2010
    Oktober 2010
    September 2010
    Augustus 2010
    Juni 2010
    Mei 2010
    April 2010
    Maart 2010
    Februari 2010
    Januari 2010
    December 2009
    November 2009
    Oktober 2009
    September 2009

Photos used under Creative Commons from DJ Buck, maartmeester